A színházban sosem áll meg az élet

Tudod milyen egy színházban élni, létezni? Hogy milyen színházat csinálni? Tudod, hogy nyáron sem áll meg az élet egy teátrumban? Nem? Akkor hadd vezessünk be a kulisszák mögé!

Nem csak előadások vannak – persze ez a legnagyobb és legszebb része egy teátrum életének -, de ennél sokkal összetettebb: csapatszellem és közös élmények háza ez. Egy összeszokott társaság, amelynek tagja mindenki, aki bármilyen munkával hozzájárul ahhoz, hogy az intézmény működjön. És ez nem kevés. Mindenki hozzátesz valamit, beleadja tudása legjavát, szívét-lelkét. Csak így lehet, csak így érdemes színházat csinálni!

Nyári szünet, nyakig munkában. Hiszen egy színházban valóban sosem áll meg az élet. Nálunk nyáron sincs szünet. Mert bár előadások ilyenkor nincsenek, azonban rengeteg elintéznivalóra csak ekkor van idő és lehetőség. Szóval mindig van mit csinálni. Június, július leginkább azzal telik, hogy a lelkes csapat (ebbe beletartoznak a színészek, a műszaki munkatársak, mindenki) együtt, saját idejükben csinosítgatják a színházat. Ebben az időszakban a kellék-, és jelmeztárat rendezzük, frissítjük fel, vagy épp kifestjük a helyiségeket, széppé varázsoljuk az előteret, ahol a nézők várakoznak majd az előadások előtt. És a sort még folytathatnánk… Ezek a praktikus, hasznos elfoglaltságok a nyár eleji hónapokban.

A következő időszakban azonban már az új évadra fókuszál mindenki. Készülnek a kiadványok, a bérletek, beosztások, tervek, és az előadások időpontjainak egyeztetése. Ez utóbbi pedig nem is olyan egyszerű. Hiszen teátrumunkban sok vendégművész szerepel, akik más színházaknál is fellépnek, így egyenként le kell egyeztetni “anyaszínházukkal”, menedzserükkel az elfoglaltságaikat. Izgalmas, de talán a legbonyolultabb feladat.

Augusztusban elkezdődnek a próbák. Izgalmas folyamata új művek létrehozásának, és a meglévő repertoár felújításának. Mindenki zsizseg, készülődik. Először csak laza bemelegítések jellemzik, ismerkedés a darabbal, a rendezővel, egymással. Kicsit olyan, mint a csapépítő tréningek. Azután a helyzet csak fokozódik. Vibrálni kezd a levegő, feszült várakozás… Lassan indul az új évad. Közeleg az első előadás, a legújabb premier.

De az már egy másik poszt…

Hírlevél feliratkozás