Rátkai Műhely

A Rátkai Márton Színházi Műhelyről

A csoport 1993-ban alakult, kezdetben még Rátkai Márton Zenés Műhely néven. 2001-ben – két helyszínen – megalapítottuk az Óbudai Nyár színházi tagozatát. Ezekben az előadásokban a hazai színjátszás legkiválóbbjaiból jó néhányan szerepet vállaltak (Udvaros Dorottya, Pécsi Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Csuja Imre), így a fiatalok valódi, professzionális körülmények között válhattak „felnőtt” színészekké.

2010-ben új felkérést kaptam. Ezúttal a Fészek Művészklubban kínáltak fel számomra egy fiatal csapatot. Ekkor döntöttem úgy, hogy immár Rátkai Márton Színházi Műhely néven újjászervezem az iskolát, a színházi társulatot. Azóta jó néhány bemutatóval bővítettük a játékrendünket, a Fészek Művészklubból igazi „repertoárszínházat” csináltunk és eleget tettünk külföldi meghívásoknak is (Svédország-Malmö).

2015 márciusától a főváros szívében létrejövő, a Tesla Budapest keretein belül kialakítandó, új kulturális centrum művészeti vezetésére kaptam megbízást. Ez azt is jelenti, hogy a szakmai és szervezeti formájában megerősödött RMSZM immár igazi, professzionális színházi formában játszhatja előadásait a Teslában is.

Aktuális előadásaink

Jelenleg nincsenek aktuális előadások.

Előadásaink

Kocsis IstvánAz újrakezdőÁrva Bethlen Kata

Monodráma két részben

SPÁNYIK ÉVA EMLÉKÉRE. Kocsis István drámája a töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története. A reformáció híres és hírhedett nagyasszonya Istent vallatja saját sorsának alakulásáról. Bethlen Kata élete megpróbáltatások sorozata, két férjet és fél tucat gyermekét temette el fiatalon. A kiemelkedő műveltségű asszony – miközben folyamatosan küzdelemre kényszerült a pápistákkal szemben, hitének megtartásáért és megvédelmezéséért – templomot, könyvtárat építtetett, szegény sorsú, tehetséges gyermekeket taníttatott.

Hírlevél feliratkozás