Rátkai Műhely

A Rátkai Márton Színházi Műhelyről

A csoport 1993-ban alakult, kezdetben még Rátkai Márton Zenés Műhely néven. 2001-ben – két helyszínen – megalapítottuk az Óbudai Nyár színházi tagozatát. Ezekben az előadásokban a hazai színjátszás legkiválóbbjaiból jó néhányan szerepet vállaltak (Udvaros Dorottya, Pécsi Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Csuja Imre), így a fiatalok valódi, professzionális körülmények között válhattak „felnőtt” színészekké.

2010-ben új felkérést kaptam. Ezúttal a Fészek Művészklubban kínáltak fel számomra egy fiatal csapatot. Ekkor döntöttem úgy, hogy immár Rátkai Márton Színházi Műhely néven újjászervezem az iskolát, a színházi társulatot. Azóta jó néhány bemutatóval bővítettük a játékrendünket, a Fészek Művészklubból igazi „repertoárszínházat” csináltunk és eleget tettünk külföldi meghívásoknak is (Svédország-Malmö).

2015 márciusától a főváros szívében létrejövő, a Tesla Budapest keretein belül kialakítandó, új kulturális centrum művészeti vezetésére kaptam megbízást. Ez azt is jelenti, hogy a szakmai és szervezeti formájában megerősödött RMSZM immár igazi, professzionális színházi formában játszhatja előadásait a Teslában is.

Aktuális előadásaink

Kocsis IstvánAz újrakezdőÁrva Bethlen Kata – Új bemutató!

Monodráma két részben

Spányik Éva emlékére. Kocsis István drámája a töretlen hitű és erkölcsű, tragikus életutat bejárt asszony története. A reformáció híres és hírhedett nagyasszonya Istent vallatja saját sorsának alakulásáról. Bethlen Kata élete megpróbáltatások sorozata, két férjet és fél tucat gyermekét temette el fiatalon. A kiemelkedő műveltségű asszony – miközben folyamatosan küzdelemre kényszerült a pápistákkal szemben, hitének megtartásáért és megvédelmezéséért – templomot, könyvtárat építtetett, szegény sorsú, tehetséges gyermekeket taníttatott.

További előadások

Kabaré plakát, Rátkai Márton Színházi Műhely

Kocsis IstvánKabaré

Musical

A Bob Fosse filmjében, Liza Minnelli főszereplésével méltán világhírűvé vált történet ezúttal egy fiatal társulat némiképp sajátos megközelítésével kerül színre. A harmincas évek Németországának egyre agresszívebb és fenyegetőbb fasizálódása, immár az idő távlatából, a túlélő főszereplő visszaemlékezésében, nyomasztó (rém)álomként; egy korabeli éjszakai mulató műsorszámaiként pereg. A különös szerelmi történetben és a kabaré fergeteges, zenés-táncos attrakcióiban fokozatosan megjelenik, majd felülkerekedik az embertelenség és a fenyegetettség borzalma; az a felismerés, hogy egy ilyen világban nem lehet élni. De a kabaré különös műfaj. Mindent túlél, mindenből képes – az igazság felismerésével és felmutatásával – röhögtető, mulattató, akár pokoli bohóctréfát csinálni. „The show must go on”.

Miss America banner, Rátkai Márton Színházi Műhely

Kocsis IstvánMiss Amerika

Operett

Daisy, az elkényeztetett amerikai milliárdoslány, hozományvadász kérői elől menekülve, hat hetes világkörüli hajókiránduláson kívánja meghozni a végső döntést. Ha van olyan kérő, aki hat héten át minden szeszélyét teljesíti, az elnyerheti a kezét! A meghirdetett pályázatra, némi vetélytársi fondorlat után egyetlen titokzatos férfi jelentkezik: főhősnőnk megbotránkozva kénytelen tudomásul venni, hogy a pályázó egy közönséges sofőr… A rendkívüli fordulatokban és meglepetésekben gazdag kalandtúra kezdetét veszi. Tánccal a világ körül! Eisemann Mihály első operettjét 1929-ben mutatták be a Budapesti Operettszínházban Péchy Erzsi, Kabos Gyula, Fejes Teri és Kertész Dezső főszereplésével, óriási sikerrel. Azóta nem volt látható Budapesten. A Rátkai Márton Színházi Műhely előadása a mű újra-felfedezése, XXI. századi ősbemutatója.

Hírlevél feliratkozás