“Ki ölte meg Marilyn Monroe-t?”

Izgalmas pszichokrimi a Kazinczy utcai Tesla Teátrum stúdiószínházban!

Intim, stúdiószínházi közegben, lélegzetvisszafojtva néztük végig a “Valamit valamiért – Ki ölte meg Marilyn Monroe-t?” című, I. W. Scott által írt, kétfelvonásos drámát, a Kazinczy utca 21. (egykori transzformátorház épülete) legfelső szintjén kialakított Tesla Teátrumban.

A történet egy hónappal a 20. század egyik legismertebb szexszimbólumának halála után indul, amikor is az FBI váratlanul nyomozásba kezd. Az FBI ügynök és a Marilyn-t utoljára kezelő pszichiáter beszélgetése több idősíkot vetít elénk, megidézve Marilyn-t és pikáns magánéletét. A darab során természetesen felbukkannak azok a jelentős férfiak is, akik a sorsát alapvetően meghatározták: Joe Di Maggio, Arthur Miller, Yves Montand és a Kennedy fivérek.

A háromszereplős darab Vas-Zoltán Iván rendezése, aki remekül építette fel az előadás drámai hangulatát, így végig fokozni tudta az izgalmas cselekményszálat.

Bár a szünettel együtt háromórás darab első hallásra (nézői szemmel) komoly kihívásnak tűnt, a Marilyn Monroe-t megformáló Fantoly Nikolett és a színpadi társai előadása egy percig sem tűnt vontatottnak, sőt! Fantoly hozta Marilyn karakterét: játékos volt és drámai. Meglátásunk szerint Marilyn egyedi, komplex karakterét tökéletesen megformálni lehetetlen küldetés, mégsem vált a darab paródiává, hisz Fantoly láthatóan nem erre vállalkozott: ízléssel, egyéni értelmezéssel oldotta meg a szexszimbólum karakterformálását.

Az FBI ügynököt alakító Pásztor Tibor remek játékával visszacsempészett valamit az 50-es, 60-as évek fordulójának régi, amerikai filmjeinek hangulatából: az általa teremtett kihallgatás feszültsége szinte tapintható volt végig.

A harmadik színész – Zöld Csaba – több karakternek is kölcsönözte a játékát: ő alakította többek között Marilyn pszichiáterét is, viszont kedvencünk mégis az volt, amikor az előadás alatt parádés francia akcentussal hozta Marilyn egyik szerelmének – Yves Montand-nak – karakterét. Ez utóbbi olyan jól sikerült, hogy a drámai feszültség dacára a közönség önfeledten felnevetett, és külön tapsviharral jutalmazta a színész sziporkázását.

Hogy mi is lett a darab vége? Valójában ki ölte meg Marily Monroe-t? Természetesen nem lőjük le a cikkünkben a poént, viszont bátran ajánljuk, hogy nézzétek meg a darabot! Még egy fontos adalék: figyelem, a darab több korhatáros elemet tartalmaz, ezért csak 16 éven felüliek számára ajánlott.

Színes Erzsébetváros

Hírlevél feliratkozás