Színház a bulinegyedben

Blogot indítani egy színházról nem egy reveláció. De ha a szándék az, hogy még több platformon tudjuk hírül adni, hogy Budapestnek van egy új színháza, méghozzá a bulinegyed kellős közepén, akkor a szándék érthető és ne legyünk álszerények, akár dicséretes is lehet. Hiszen ez az alig 100 főt befogadó “szoba-színház” egy újabb ékes darabja lehet annak a színes palettának, ami a fővárosi színházakat foglalja magába.

A Tesla Teátrum már a nevével is figyelemfelkeltő, mert hát mi köze van Nikola Teslához? Ilyen összefüggésben semmi. Azonban a Kazinczy utca 21. alatt, ahol az Elektrotechnikai Múzeum is található, van egy intézmény ezen a néven. A névválasztásnál azért az is fontos szempont volt, hogy Nikola Tesla maga a bátor kísérletezés, az újító haladás, a korát megelőző korszerűség, az európai méretű tehetség egyik fontos ikonja volt.

Az épületkomplexum legfelső emeletén lelt végleges helyére az a színtársulat, amely korábban a Fészek Művészklubban lépett fel. A társulat nagy része a Rátkai Márton Színházi Műhelyből (RMSZM) került ki, illetve vannak, akik még most is hallgatói. Ez a társulat tele van fiatal, tenni vágyó, alkotó emberrel, élükön Vas-Zoltán Ivánnal, aki már 1993-ban megálmodta ezt a műhelyt, de mai formájában 2010-ben szervezte újjá az iskolát, alakította meg a színtársulatot.

Tehát elmondhatjuk, hogy az egyik legrégebbi magán színitanoda az RMSZM. Ez a műhely azonban valódi értelmében az együttműködésről, a közös gondolkozásról, a tanulásról és az olykor mély vizet jelentő nagyszínházi megjelenésekről szól. Itt nem a pénzről szól az intézmény. A közösség, a színházi lét az alapja a Tesla Teátrumnak. Vas-Zoltán Iván vallja, egy színház művészi értékét a „kik” mellett a „mit” és „hogyan” kritériumai határozzák meg. Korszerű, napjaink szakmai kezdeményezéseit is felvonultató, értékőrző és értékteremtő, közönségbarát élményszínházat szeretne létre létrehozni. Olyat, amely minden produkciójával egyaránt igényes művészi színvonalon lesz képes megszólítani valamennyi célközönségét.

 

Izgalmas előadások, sok ismert és elismert vendégművész jellemzi a teátrumot.

És hogy miért érdemes pont erre a helyre eljönni? Mert csak. Mert ki kell próbálni. Ide kell szokni. Meg kell szeretni. Függőnek kell lenni. Mert megéri. Mert nincs más lehetőség, ha egyszer belekóstoltál a Tesla Teátrum miliőjébe. Mert ez egy kis sziget, a betondzsungelben. Ahol jó elvegyülni, ahová jó elvonulni. Akár csak esténként 2 órára is…

Szeptember 29-én indul az új, 2018/2019-es évad. De ez már egy másik poszt. 🙂

Hírlevél feliratkozás